Виробництво цукру

Томашпільський цукровий завод

На сьогоднішній день Томашпільський цукровий завод – одне з найкращих підприємств цукрової галузі в Україні. Виробничі потужності з переробки цукрового буряку складають більше 2 400 тон на добу та  по виробництву цукру – 360 тон на добу. Впродовж одного сезону об’єм виробництва перевищує 40 000 тон цукру.

Основні види готової продукції: цукор білий кристалічний І-ІІІ категорій, цукроза для шампанського, а також супутні продукти: меляса, жом, вапно. 
Підприємство засноване в 1856 році братами Куперман і є одним із найстаріших у цукровій галузі України. Кам`яні цехи, які працюють і зараз, побудовані в 1878 році і ввійшли у склад відомої цукрової імперії Бродських. Тоді завод перероблював 300 тон буряку на добу. З тих пір підприємство багаторазово перебудовувалось і переоcнащувалось. 
Щорічно проводяться роботи з технічного переобладнання,  автоматизації технологічних процесів, модернізації устаткування, запроваджуються енергозберігаючі технології. 

Підприємство  займає призові місця серед цукрових заводів України та Вінницької області за техніко-економічними показниками.

Завод продовжує розвиватися. Щорічно освоюється випуск нових видів продукції, відкриваються нові ринки збуту – з 2012 року виготовлена у Томашполі продукція успішно експортується до Казахстану, Узбекистану, Грузії, Арменії, Молдови, Ізраїлю.